Uld

Hvad er uld?

Uld er betegnelsen for hår/fibre fra pelsen på får og lam. Den mest almindelige form for uld er merino uld, som kommer fra Australien og Sydafrika.

Uldfibrene er ofte korte 40-120 mm og stærkt krusede, og det gør, at de griber godt fat ind i hinanden og dermed skaber et slidstærkt garn.
 

Hvilke gode egenskaber har uld?

Mange tror, at uld er et groft materiale, som har tendens til at kradse, men det er fibrenes tykkelse og garnets behandling, der afgør, hvor meget det kradser. Der findes flere forskellige uldkvaliteter, og de kan spindes til flere forskellige garntykkelser afhængigt af formålet. Så uld kan fås i stort set alle finheder og blødheder.

Uld har mange af de samme gode egenskaber som kashmir, men det har en langt bedre slidstyrke og fnulrer – eller piller – væsentligt mindre. Specielt hvis ulden er merceriseret, dvs. har fået en efterbehandling, som giver mere glans samt en blødere og glattere overflade – og dermed mindre pilling.

Uld er ligesom de øvrige animalske naturfibre (silke, kashmir og angora) smudsafvisende, det har en super-god isoleringsevne, det krøller mindre, og det er mere elastisk end syntetiske kvaliteter.
 

Hvilken slags uld arbejder vi med?


100 % uld
I den nuværende kollektion arbejder vi med tre rene uldkvaliteter. Den ene er en jersey, som er strikket af et meget tyndt og blødt merinould-garn. Fibrene og garnets finhed gør, at det på ingen måde kradser og kan bæres helt ind mod huden. Det tynde garn betyder desuden, at stoffet er helt tyndt og let transparent og får et meget feminint look.

Uld er et utraditionelt garn til en jersey-kvalitet, men netop uld kan give en meget fin og tynd metervare, som står i kontrast til en uldsweater. Jersey-kvaliteten skabes via rundstrik, hvor man strikker et langt rør, som så klippes op til en metervare/stofrulle. Den kan så skæres ud efter mønsteret på de enkelte styles og syes sammen på maskine. På den måde får vi et meget strækbart materiale, så stoffet lægger sig mod huden, og vi opnår et perfekte fit.

Den anden rene uldkvalitet er et kraftigere garn, som ikke har en ens tykkelse og struktur. Modsat jersey-kvaliteten er dette en vævet metervare. Her er det garnets ujævne struktur og vævens binding, som giver det specielle look, som kaldes: bouclé.  Fordi det er en vævet kvalitet, er materialet ikke strækbart. Det har dog alle andre gode egenskaber fra ulden. Denne kvalitet kradser heller ikke, men da den kun er brugt på en jakke, er der isat for, både for at holde varmen, formen og ligeledes for at sikre, at ingen vil opleve kvaliteten som kradsende.

Den tredje er også en merino-uld kvalitet, men denne er brugt på deciderede striktrøjer, og er derfor kraftigere og mere slidstærk end jersey merinoulden nævnt ovenfor. Denne uldkvalitet er garner strikket i 12 gauge (normalt forkortet gg), Gauge/gg er den tekniske betegnelse for antal masker pr. tomme. Der er altså her tale om 12 masker pr. 2,54 cm. Jo højere gauge/gg jo finere strik, og jo lavere jo grovere strik.
Garnet har fået en behandling, så det har en mere blank overflade, og kvaliteten vil derved holde sig pænere ved brug og vask.

95 % uld, 5 % kashmir
Vores uldtørklæde er tilføjet 5 % kashmir for at få det bedste af de to verdner. Det forener uldens robusthed, varme og isoleringsevner med kashmirens bløde overflade.
Ulden gør det mere robust og knap så sårbart i forhold til slid, ligesom det tætte vævede look giver tørklædet en rå kant.

50 % uld, 50 % kashmir
Denne halv-halv-kvalitet begejstrede os det øjeblik, vi fik den mellem hænderne. Kombinationen af uld og kashmir giver et ekstremt blødt materiale, som forener kashmirens blødhed med uldens stabilitet og slidstyrke. Samtidig betyder ulden, at kvaliteten fnulrer – eller piller – mindre, end ren kashmir ville gøre.

Blandingskvaliteten har et lidt andet look end den rene kashmir, den er lidt mindre fluffy i overfladen, men stadig dejlig blød. Samtidig gør det faktum, at uld er billigere end kashmir, at denne kvalitet rent prismæssigt er et rigtig godt kompromis mellem uld og kashmir.

73 % uld, 27 % nylon
Denne kvalitet er lækker vamset, og på grund af nylonfibrene, der er mixet ind i garnet, kradser den ikke. Den har en behåret overflade, men den fælder ikke på tøjet. Den kan vaskes på uldprogram ligesom vores øvrige uld-styles.


Læs mere om hvordan du skal vaske, behandle og opbevare dit uld her